Yaşayan Kültür: Eşitlik Kültürü Oluşturmak
- Elvan Salman
- 5 days ago
- 2 min read
Şirketler kültür ögelerini duvarlara yazıyorlar, ancak kültürü yaşayan bir organizma haline getirmediklerinde, bunlar duvar süsü olmaktan öteye gidemiyor. Sunumlarda yer alan bu kültür ögelerinin yerini ise Mobbing Kültürü alıyor.
Bu düşünceler zihnimde dönerken kurumları Mobbing Kültürü'nden arındırmak için yapabileceğimiz şeyler üzerine düşünmeye başladım.
Sonucu ise duvarlardaki büyük lafların nasıl yaşatılacağına dair bir yazı dizisi oldu: Yaşayan Kurum Kültürü. Üçüncü yazımın konusu ise eşitlik.
---
#3 Eşitlik Kültürü
Önemli bir not ile başlamak isterim. Takdir ve özen göstermek bireysel çabalarla gelişebilirken, eşitlik kültürü ancak 𝐲𝐞𝐭𝐤𝐢 𝐯𝐞 𝐬𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐥𝐮𝐤 𝐬𝐚𝐡𝐢𝐛𝐢 kişiler tarafından güçlendirilebilir. Eşitliği, adaleti sağlamak bireylerin değil, yetki sahibi kişilerin sorumluluğudur.
✔ Esneklik herkes için olmalı
Ekibinize sunduğunuz esnekliklerden herkesin eşit şekilde faydalanabildiğine emin olun.
“Bizde işi olan çıkar, takip etmeyiz” demek kulağa hoş ama acaba herkes bu hakkı kullanabiliyor mu? Halbuki 'Ayın ilk ve son işgünü ofisten erken çıkıyoruz, ama hep birlikte." dediğinizde esneklik bir hakka dönüşür.
Çalışana avantaj sağlayan uygulamaların herkes için erişilebilir olduğuna emin olun.
✔ Terfi & Ödüllendirme
Mümkünse terfileri ve ödülleri önceden duyurun. Eğer ani bir fırsat doğduysa, sürece çalışanları dahil edin. Bu da mümkün değilse, aldığınız kararı gerekçelendirerek açıklayın.
Şeffaflık, insanların adalet duygusunu korumasına yardımcı olurken, terfi & ödüllendirme alanın hak edişi üzerinde spekülasyon oluşmasını da engeller.
✔ Görünmeyen emeği görmek
Herkes çıktıktan sonra işini sessizce yapan temizlik görevlisine ya da destek ekibine teşekkür etmek, isimlerini bilmek. Hepimiz yapabiliriz.
✔Eşitliğe ancak yapısal düzenlemelerle erişilir.
Eşitlik kültürünü yaşatmak, doğrudan karar alıcıların ve yetki sahiplerinin sorumluluğunda.
Bireyler ise adaletsiz bir uygulama karşısında sesini çıkarabilir. O kişileri duymak gerekir. Eleştirileri duymazdan gelmek, bu kişileri etiketlemek eşitlik kültürü önünde engel teşkil edeceği gibi kurumdaki liderin varlığını sürdürmesini de zorlaştırır.
Eşitlik için seçtiğim şarkının duygusu her dilde aynı, tıpkı eşitliğin, özgürlüğün kendisi gibi: https://lnkd.in/dv89Ggvh
***
Elbette bunlara ek olarak, farklı İK politikaları geliştirmek, bütçe ayrılarak daha etkili aksiyonlar almak mümkün ve gerekli.
Ben toplumsal dönüşümün en küçük yapıtaşı olan bireylerin dönüşümüne odaklanmayı tercih ederek konuyu bireysel aksiyonlarla sınırlı tuttum.
Siz de sizi mutlu eden özenli bir anı, şirketinizin bu alandaki pratiklerini ya da önerilerinizi paylaşırsanız hep birlikte bir fark yaratma şansımız doğabilir.
Yazının orijinaline LinkedIn’de ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Comments